fbpx

TIE


Theatre in Education – Színházi nevelési előadás

A színházi nevelési előadás egy többnyire 3 óra időtartamú interaktív előadás, amin egy osztály vesz részt. A színházi formában feldolgozott történet kapcsán egy kérdést, vagy témát vizsgálunk: az előadást játszó színész-drámatanárok és a diákok közösen játszanak, gondolkodnak. A diákok nem csak nézői az előadásnak, hanem jelenlétükkel, kérdéseikkel és gondolataikkal alakítják az eseményeket.

2010-ben a színházi neveléssel foglalkozó szakemberek a következőképpen határozták meg az irányelveket:

Definíció: Színházi nevelési előadás

  1. művészi igénnyel, színházi eszközökkel megfogalmazott emberi problémákat és ebből fakadó helyzeteket vizsgál, drámapedagógiai eszközökkel, interaktív módon.
  2. az előadás színház és drámapedagógiai téren felkészült szakembereket kíván
  3. maximum 40 fős, közoktatásban résztvevő közösség a résztvevője
  4. egységes szerkezetbe foglalt színházi részből és drámapedagógiai eszközökkel történő feldolgozó részből (részekből) áll.
  5. pontosan meghatározott pedagógiai céllal rendelkezik
  6. alapvető fontosságú a partneri kommunikáció a színész-drámatanárok részéről, a résztvevők alkotótársak, akiknek gondolatai beépülnek az előadásba

A színházi nevelési előadás egy egyedülálló művészetpedagógiai forma, melyben mind színházilag, mind pedagógiailag képzett és gyakorlott színész-drámatanárok vesznek részt. A fiatalok a színház hatására érzelmileg is bevonódnak a történetbe, és ennek segítségével veszik szemügyre a vizsgálandó helyzetet. Egyszerre vannak jelen, játszanak, érzékelnek, gondolkodnak, kérdéseket tesznek fel, keresik a válaszokat – és alkotnak. A színházi nevelési előadás egyszerre neveli a résztvevőit a művészeteket kíváncsian szemlélő, értő fiatalokká, és önálló gondolkodásra, cselekvésre, megfontolt döntések meghozatalára képes szuverén egyéniségekké.

X