fbpx

Házi feladat: Otthon tanítás

Sorozatunkban kollégáink osztanak meg gondolatokat, tapasztalatokat, ötleteket az otthontanulásról. Benedek Bernadette-Katalin sorait olvashatjátok, aki a nyitott körös önkéntessége előtt a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Óvó-tanítóképző szakán végezte tanulmányait. Az elmúlt néhány hónap tapasztalatai alapján fogalmazott meg tippeket, gondolatokat első sorban TANÁROK számára.

Ez az időszak senkinek sem könnyű, mivel a megszokott rutinok, pörgős életünk lelassult, nagyon sok mindent újra kellett tervezni, új rendszereket kialakítani. Nagyon nehéz lehet a gyerekeknek, pedagógusoknak, hiszen a megszokott napi találkozások bizonyos értelemben elmaradtak, nehezebb motiválni a gyereket a tanulásra az online térből, nem is lehet ugyanazt a tudást, főleg nem olyan alapossággal átadni mint az iskolában, személyesen.

Viszont, ha már ebbe a helyzetbe kerültünk, próbáljuk meg kihozni a legtöbbet belőle, és próbáljuk színesebbé, érdekesebbé tenni ezt az időszakot. Összegyűjtöttünk pár hasznos oldalt ahol ötleteket, inspirációt lehet meríteni, hogy így is könnyítsük a helyzetet. Többek között erdélyi mivoltomból erdélyi oldalakat is kerestem. Ha kipróbáltátok és tetszett, írjátok meg nekünk kommentben, hogy nektek mi vált be.

1. Facebook csoportok:

2. Módszerek

http://tanarblog.hu/cikk/modszerek-karanten-idejen-gondolatterkep

http://www.tanarblog.hu/cikk/hogyan-tanitsunk-hatekonyan-a-digitalis-iskolakban

3. Digitális platformok

Az alábbi táblázatban különböző digitális platformok széleskörű gyűjteménye található használati javaslattal , illetve a dokumentum tartalmaz egy hosszú gyűjteményt különböző weboldalakkal, melyek szintén segítségül szolgálhatnak az online tanításban. Érdemes rákattintani:

A kép ízelítő a drive dokumentumból

Az Ejtőernyő Blogon ingyenesen elérhető filmek és YouTube csatornák gyűjteménye érhető el, melyek az otthon tanuláshoz nyújtanak segítséget.

4.

A Learning Apps hasonló a Szülőknek szóló részben említett “Okosdobozhoz” viszont főként pedagógusok alkalmazzák tanegységekhez kapcsolódó feladatok létrehozásához. 

5.

A Wordwall, bár korlátozott feladatmennyiség létrehozását engedélyezi ingyenesen, mégis érdemes kipróbálni. Egy feladatsorhoz több témát lehet egy kattintással hozzárendelni. Videójátékok formájában is kivitelezhető egy-egy feladatsor, amelyek a gyerekek kedvenceivé válhatnak. 

6. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Intézete pedig érdekes videókkal szeretné segíteni az otthontanulást:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X