fbpx

Félni vagy…

Komplex színházi nevelési előadás az idegentől való félelemről 13-15 éveseknek

Téma, tartalom, leírás: Egy izolált gyermekközösség él távol a falutól, ahol biztonságra, békére és nyugalomra leltek. A jól működő közösség szigorú szabályok szerint éli a mindennapjait, aminek legfontosabb célja, hogy védelmet nyújtson a tagjainak attól, amitől mindnyájan félnek. Egy nap azonban megkérdőjeleződik ez a jól működő rendszer és felmerül a kérdés: mit tehet egy közösség akkor, ha kiderül, hogy az identitását meghatározó ellensége nem létezik? Mi tart össze egy közösséget és hogyan tud ebbe illeszkedni az egyén? Mi történik, ha az egyéni döntés egy teljes közösséget meghatároz? Hogyan döntsünk jól? Ezekre a kérdésekre keressük a választ beszélgetésen, játékokon keresztül. A történet során a résztvevők a gyermekközösség tagjaiként alakíthatják az eseményeket, amely hozzájárul a kritikus gondolkodás kialakulásához és segít abban, hogy egy közösség tagjaként megismerjük az egyéni felelősségünk határait.

Alkotók: Bakonyvári L. Ágnes, Bakonyvári Krisztina, Benyhe Bernát, Berényi Sarolta, Hajdú Fanny, Pálos Alexa, Pataki Angelika

Csatlakozó NAT tartalom: Kritikus gondolkodás. Közösség és egyén. Biztonság és félelem. — M. Night Shyamalann: A falu című filmjének különböző elemzési, értelmezési eljárásai, jelentés, olvasat, értékelés analógiaként használva. 

Időtartam: 180 perc

Résztvevők száma: egy osztály (max. 40 fő)

Foglalkozásvázlat a kritikai gondolkodásról

Célcsoport: 7-8. osztályos korosztály

Időtartam: 3×90 perc (amely szabadon alakítható)

Tanítási cél: kritikai gondolkodás

Megvalósítás: a foglalkozást megrendelés esetén a Nyitott Kör drámatanárai vezetik, de a vázlat instrukciói alapján szabadon felhasználható, bármely pedagógus számára megvalósítható. A foglalkozásterv nemcsak egészében használható fel, gyakorlatai önállóan is hasznosíthatóak, így a vázlat egyúttal kritikai gondolkodás tanítását segítő feladatok ötlettáraként is alkalmazható. 

X