fbpx

Házi feladat: Otthon tanulás

Sorozatunkban kollégáink osztanak meg veletek gondolatokat, tapasztalatokat, ötleteket az otthontanulásról. Elsőként Ristic Anita sorait olvashatjátok, aki végzett pedagógusként a nyitott körös feladatai mellett különórákat tart kisebbeknek, az óvodás korosztálytól felsősökig. Az elmúlt másfél hónap tapasztalatai alapján fogalmazott meg néhány gondolatot, első sorban SZÜLŐK számára.

Fotó: Ianus

Nemrég olvastam egy közösségi oldalon:

“Sok szülő gondolkodott, hogy mikor lesz valaha szüksége a másodfokú egyenletek képletére és a kovalens-kötésre… MOST!”

Mindannyian tudjuk, hogy a meleg családi fészek nem a tanterem, ahol az osztálytársakkal együtt tölthetjük a tanórákat, a szülő pedig nem az a tanár, aki 45 percen keresztül azon fáradozik, hogy a tananyagot hogyan tudná minél magasabb színvonalon átadni a tanulóinak.

Azt tapasztaljuk, hogy az online tanítás, az otthon tanulás a legtöbb pedagógus, gyerek és szülő számára nehézséget okoz. A pedagógusoknak nem könnyű a virtuális térben ugyanazt a hatást elérni, amire a személyes találkozások során törekszik. A gyerekeknek egyedül nem minden esetben sikerül megtalálniuk azt a motivációt az otthon tanuláshoz, amit a “régi” mindennapokban az osztálytársak jelenléte, a közös élmények is stimuláltak. A szülőknek a munkával, háztartással, kisebb testvérekkel való boldogulás mellett sokszor pedagógus szerepet is be kell tölteniük ahhoz, hogy gyermekeik iskolai feladataival lépést tartsanak.

Most nem egy virtuális iskolapadba szeretnénk ültetni a SZÜLŐKet, nem is képletek felelevenítésére készülünk, csupán szeretnénk megosztani pár hasznos linket, amely segítheti az otthontanulást, izgalmasabbá teheti a digitális oktatást annak minden résztvevője számára.

Fontos kiemelnünk, hogy az alábbi linkeken szereplő tartalmakat nem mi állítottuk elő, mi csupán összegyűjtöttük, kipróbáltuk ezeket. Köszönet minden kreatív műhelynek/személynek a kitalálásért, megalkotásért.

A gyűjtésért további köszönet Benedek Bernadette-nek is, aki az ESC What is drama? projektünkben hosszútávú önkéntesként segít nekünk, és olyan kezdeményezésekkel is találkozik, amelyek Románia magyar ajkú területeiről származnak.

1. A Kalandok és Álmok Szakmai Műhely oldalán jó tapasztalatok, gyakorlatok vannak, amelyek szülők számára is hasznos elemeket tartalmaznak.

https://www.kalandokesalmok.hu/otthon-oktatas/

2. Okosdoboz – korcsoportok, tantárgyak, témakörök szerint rendszerezett ismeret- és gyakorlat csokor található itt, ahol játékos, digitális formában gyakorolhatnak a gyerekek iskolai tananyagokat. 

https://www.okosdoboz.hu/

3. 35 rendhagyó házi feladat, otthoni kihívás We Are Teachers által közzétett cikk alapján

https://docs.google.com/document/d/1nefPT4pYTW28j5lp_OTSY0eao989xHrMYoVE_ImPDQM/mobilebasic

4. A Gutenberg könyvkiadó is szervez mesélést online, amelyhez lehet csatlakozni otthoni bábkészítésen keresztül. Az alábbi linken ismerhetitek meg a részleteket:

https://gutenbergkonyvesbolt.ro/mesedelutan?fbclid=IwAR1Dx_vPy2h5Z-zD0U_H6eF-m-WjvUlvFioUvjtW_Y9FbwBBlM5TkTrhM5Q

Itt pedig az eddigi mesék szereplőit:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/109FNKXicvBXFj-PHyuzBPVa4445chh0i?fbclid=IwAR2vM1b-_D-5zSX-QsJV4YwnjOKXnYeJQjNYtQSqhFmrfEKYJkULxRTcuqY

5. A KreaKidsnek van egy vagány festős kihívása, ami talán kicsit jobb kedvre derítheti a magányosabb gyerekeket:

IDE kattintva érhető el

6. Ezen az oldalon pedig önismereti jellegű, érzelmeink megismerésével, megértésével kapcsolatos kreatív feladatokat találtok, ami sokrétűen fejlesztheti a társas készségeket is: https://www.facebook.com/1984393481798798/posts/2526993867538754/

Jó otthon tanulást!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X