fbpx

Velkám Központ

Helyszín-specifikus folyamatdráma a versenyről és a döntésekről.

A játék kerete:

2050. december 1-jén játszódik történetünk, egy verőfényes napon, 30 fokot mutat a hőmérő. Egy csoportnyi, kreatív adottságai miatt a fogvatartásból kiemelt fiatal érkezik a Velkám Központba, ahol a Város számára jeles napokhoz kapcsolódó előadásokon dolgoznak együtt az őket fogadó, magát művészetterapeutának valló tanárral. A programba kiválasztott művészi hajlamú rabok mindannyian a klímaváltozás miatti tüntetéseken lettek letartóztatva. Azonban az Adminisztráció súlyos hibát vétett, a csoport nem várt helyzettel találja szemben magát.

Hogyan működik a szelekció, mi késztet minket a versengésre? Miért és hogyan dönthetünk, ha nem megfelelő mennyiségű és minőségű információ áll a rendelkezésünkre? Mit tehetünk egy arctalan, a mi érdekeinket hangoztató, de emberségünket eltipró rendszerrel szemben?

Alkalmazott technikák:
szabályjátékok, szerepbelépés, szerepjáték, csoportos egyeztetés, kis csoportos jelenet/állóképkészítés, forrószék

Résztvevők: középiskola
Időtartam: 105 perc (45+15+45 perc)

Kapcsolódó tantárgyak: történelem, művészet, társadalomismeret, etika/erkölcstan, dráma, magyar nyelv- és irodalom, osztályfőnöki óra, testnevelés

Szinész-drámatanárok: Jozifek Zsófia, Gábri Nikolett

Kulcsfogalmak: önismeret, társismeret, elnyomás, egyéni érdek, a csoport közös érdeke, versengés, versenyhelyzet, társadalmi rendszerek, manipuláció, segítségnyújtás, önkény, önkifejezés, alkotás.

A program létrejöttét a Working On Empoyability projekt keretében az Erasmus+ program támogatta. Köszönet: az INCA Catalunya trénereinek és a WOE tréning résztvevőinek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X