fbpx

Holdaskönyv interaktív videósorozat és alkotói kihívás

Varga Norbi a Nyitott Kör Társulat tagja. Az ő ötlete alapján indult el a Holdaskönyv interaktív project, melynek okairól és céljairól beszél ebben a videóban.

A Holdaskönyv Pásztor Béla és Weöres Sándor közös verseskötete, mely hét versből áll. Ezt szeretnénk feldolgozni és szeretnénk, ha ti is részt vennétek ebben, várjuk tőletek az alkotásokat a kommunikacio@nyitottkor.hu címen! Köszönjük nektek!

“Csak regény, színdarab, tudományos munka szokott több szerzőtől származni, vers szinte soha. Ezért néhány szót kell szólnom a Holdaskönyvről meg azért is, hogy a szerzőtársról, Pásztor Béla barátomról megemlékezzem, aki a második világháborúban zsidó kényszer-munka-szolgálatos volt és eltűnt. Abban a költő-nemzedékben, melyhez mindketten tartozunk. Négysoros strófákat rögtönöztünk, furcsa és kusza versikéket, ha az egyik elkezdett valamit, folytatta a másik, ha az egyik leírt valamit, belejavított, vagy belerontott a másik, javítás-e, rontás-e, nem sokat törődtünk vele: úgy hajszoltuk az ötleteket, mint a szél a vízfodrot, a lehullt lombot, a port. Talán nem is versek, csak közös hancúrozás. Vagy primitív hímzések, naiv kerámiák: sűrű indázatban nyüzsgő pirinyó démon-, ember-, állat-alakok.” – Weöres Sándor írja a kötetről.

Ime az első vers Norbi feldogozásában: Az ifjú boszorkányok énekeiből

a második verset pedig itt láthatjátok: A vén boszorkányok énekeiből

íme a harmadik vers! – A herkentyűk énekeiből

A negyedik vers címe pedig: A garabonciások énekeiből

Ötödik vers: A falak énekeiből

Hatodik vers: A bolondok énekeiből

A ciklus hetedik, egyben befejező verse: A bohócok énekeiből

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X