fbpx

Jozifek Zsófia

“Tulajdonképpen egy olyan szabad egyetemet tudunk működtetni, ami a mi igényeinkre van szabva. És nagyon fontos, hogy a diákoktól rengeteget tanulunk, közelebb kerülünk a világ megértéshez az ő válaszaikon keresztül.”

– Melyik a kedvenc Nyitott kör előadásod és miért?
Általában az a kedvenc előadásom, ami a legújabb, legfrissebb, mert nagyon szeretek újabb és újabb témákról, problémákról mélyen elgondolkodni, és az előadásaink mindig jó lehetőséget kínálnak egyfajta belső kutatómunkára. Persze elsőre a “kedvenc” szóról azok a programok jutottak eszembe, amikhez valamilyen módon közöm volt, és hozzájuk tudtam tenni a saját alkotó energiáimból. De ha jobban átgondolom, akkor azokat az előadásokat is valóban nagyra értékelem, amiket csak kívülről támogattam. A Midgardban például nagyon szeretem, hogy erős megélési pontok vannak a történetben, és azután nyitott a foglalkozás vége. A résztvevők szinte mindig szembesülnek saját viselkedésmintáikkal és megfogalmaznak valamilyen szoros kapcsolódást a témához, a problémához. Az ilyen pillanatok azért nagyon fontosak nekem, mert létrejön a közösség érzete a csoportban, illetve köztünk és a csoport között, hacsak néhány pillanatra is. Ez hihetetlen erőt tud adni, azt remélem, hogy a srácoknak is, nem csak nekem. Talán ezért is engedném el nehezen ezt az előadást, idén a negyedik évadát futja.

– Miért fontos, amivel a Nyitott Kör foglalkozik?

Fontos a színházi nevelés, és ahogyan a Nyitott Kör értelmezi ezt a fogalmat, mert nagyon azt gondolom, hogy sok olyan diák van ma Magyarországon, aki úgy érezheti, hogy semmi köze sincs a saját tanulásához. Mi olyan módszereket tudunk mutatni, aminek a segítségével a résztvevők bevonódnak, érdekeltek lesznek, és tenni, mozdulni akarnak. Ha az oktatásban ez a szemlélet nagyobb arányban lenne jelen a mostaninál, akkor sokkal könnyebben lehetne bontani a társadalomban azokat a káros hierarchia alapú struktúrákat, amikbe beleragadva kapálózunk az utóbbi évtizedekben, vagy még régebb óta.
Ezen kívül pedig minden programunkkal partnerséget, együttműködést, egymásra támaszkodást modellezünk mi magunk is. Nagyon fontosnak gondolom, hogy a gyerekek előtt ne csak olyan példák álljanak, hogy izolációban és magunkra hagyva kell végrehajtani feladatokat kínkeservesen. Lehetséges közös erővel, egymás érzékeire és kreativitására hagyatkozva létrehozni jól működő “termékeket”, és a mellettem ülő/álló emberek éppen annyira a tudás forrásai, mint egy tankönyv, vagy egy “képesített” személy.
– Neked személyesen miért fontos, hogy ezzel foglalkozol?
Mert folyamatosan tanulok: magamról, a közösségben működésről, a társadalomról, a különböző generációk igényeiről, egy projekt életéről. Fontos, hogy nagyon sokat tudunk tanulni egymástól a Nyitott Körön belül is, és a meghívott szakértőktől egy-egy előadás létrehozása kapcsán. Tulajdonképpen egy olyan szabad egyetemet tudunk működtetni, ami a mi igényeinkre van szabva. És nagyon fontos, hogy a diákoktól rengeteget tanulunk, közelebb kerülünk a világ megértéshez az ő válaszaikon keresztül.
X