fbpx

Nyárra zártuk a Nyitottat

nyitott_klub_slide

A Nyitott Klub egy elsősorban fiatal, gyakorló, vagy a pályára készülő pedagógusok számára létrehozott műhely, amelyben a Nyitott Kör Egyesület színész-drámatanárai facilitátorként vesznek részt. A klub alkalmakon az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Tehetség Programjának támogatásának köszönhetően 15 drámatanár számára térítésmentes helyet tudtunk biztosítani, amely lehetővé tette, hogy olyanok is bekerüljenek a programba, akik egyébként anyagi akadályok miatt kevés szakmai továbbképzést tudnak igénybe venni, viszont folyamatosan jelen vannak tanulócsoportokban, diákközösségekben és használják a dráma eszközeit.

Olyanok számára is megnyitottuk a klub alkalmakat, akik nem kerültek „kiválasztásra”, tehát bárki, bármilyen tapasztalattal részt vehetett a szombat délelőtti workshopokon.

A rendszer működőképesnek bizonyult, hiszen nem egyszer fordult elő, hogy a résztvevők létszáma megközelítette a 30 főt. A Nyitott Klub műhelyalkalmain összesen 56 fő fordult meg, a kommunikáció és az óravázlatok megosztásának terepeként létrehozott facebook-csoport 54 főt számlál. Ezek a számok bizonyítják, hogy van igény és érdeklődés a gyakorlatorientált drámapedagógiai, tanítási dráma központú tréningekre, tapasztalatcserére, szakmai diszkusszióra.

NTP-FTH-15-0101-muhelynap_12

(További képeket a fotóra kattintva érhetsz el!)

Hogyan tudtunk mi, a Nyitott Kör munkatársai segíteni mindebben? Először is igyekeztünk változatos bemelegítéseket tartani, amik olyan szabályjátékokból és gyakorlatokból, gyakorlatsorokból álltak össze, amelyeket esetleg külföldön tanultunk; vagy magunk fejlesztettünk; vagy megmutatni, hogy ugyanazt a sokszor játszott játékot mennyi különböző cél elérése érdekében hányféleképpen lehet variálni.

A résztvevők által megtartott drámaórákat pedig facilitátori szerepben követtük, vagyis igyekeztünk egy kényelmes, de kihívásokkal fűszerezett keretet létrehozni a bátor vállalkozók számára.

Áprilisban került sor a KreaTúra élménynapokra, amelynek kialakításába bevontuk a programban résztvevőket is, így az ő igényeikhez igazodva került a hangsúly a közös órafejlesztésre a hétvégén.

Május-júniusban a műhelyvezetők facilitálása mellett a klub tagjai véglegesítették óravázlataikat és összegezték tapasztalataikat, amit a június végén összeállt, a blog formátumú, online portfolioban publikáltunk.

tamogatok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X