fbpx

Egész életet meghatározó élmény – Művészeti eszközök a sérülékeny felnőtt csoportokkal végzett munkában

A Step Up nemzetközi projektünk egyik első állomása volt két fókuszcsoportos interjú megszervezése. Online tudtuk összehozni, ami néhány lemondással is járt, viszont így is bőven hozott izgalmas tanulságokat. Kutatást végeztünk ismeretségi körben és interneten és ismerősök ismerősein és minden elérhető csatornán, hogy vajon kik és miként foglalkoznak ma Magyarországon felnőttekkel ÉS művészettel. Ami nekünk fontos volt, hogy az érintett felnőtt csoport ún. sérülékeny csoport legyen, magyarul gyakran a hátrányos helyzetű kifejezést szoktuk használni.


A projekt szempontjából jó gyakorlatokra volt szükség, méghozzá olyanokra, amiket valamilyen méréssel, vagy kutatással alátámasztanak. Ez volt az első akadály az úton. Mint kiderült számtalan csodálatos kezdeményezés és folyamat zajlik ma Magyarországon, ami a témába vág, ami sérülékeny csoportokkal dolgozik, művészeti eszközt használ és mind a szakember mind a résztvevő oldaláról egész életet meghatározó élményként aposztrofálódik. Viszont elenyésző azoknak a projekteknek a száma, ahol mérés is történt. A lelkesültség és az elhivatottság jól tettenérhető a szcénában, ám a mérés valahogy hibádzik. Csak találgatni tudunk, hogy milyen okai lehetnek ennek a jelenségnek, de az biztos, hogy már ez a felismerés is alapvető jelentőségű a szféra feltérképezése során.

Beszélgettünk börtönrádiót vezető projekttel, inkluzív tánccsoport vezetőjével, fogyatékkal élőkkel kézműveskedő és drámás programot vezető szakemberrel, irodalomterápiás projekttel ismerkedtünk, szegénységben élő felnőttek kezműves alkotásait fedezhettük fel, menekültek és városi fiatalok közös táborozásáról hallhattunk és ami a legfontosabb: mindezen szakemberek egymás munkájával is ismerkedhettek. Személy szerint ezt tartom a projekt egyik legnagyobb erősségének. Mert szívmelengető érzés volt felfedezni, hogy mennyi egyéni és közösségi kezdeményezés történik szerte az országban, viszont elkeserítő volt szembesülni azzal, hogy mennyire elszigetelve tevékenykednek a szakemberek, sokszor inkább önkéntesen, belső indítattásból, mintsem bármilyen, erre a célra fenntartott vagy létrehozott forrásból. Egy rövid, másfél órás beszélgetés erejéig feltérképezhettük közös céljainkat, szándékainkat, és a hálózatosodás első lépéseit.

Együttműködő szervezetek a fókuszcsoportos kutatáson:

https://www.facebook.com/bortonradio/
https://presidiumegyesulet.hu/
https://retextil.hu/https://igazgyongyalapitvany.hu/tevekenysegeink/munkahelyteremtes/
http://www.irodalomterapia.hu/
https://tancrehabilitacio.blog.hu/
https://menedek.hu/projektek/aktiv

—-

Official website: https://www.stepupart.eu/

Social media sites of the project:

Facebook:   https://www.facebook.com/stepupproject-
Twitter:  @StepUp56919723
Instagram:  https://www.instagram.com/stepup.art/
LinkedIn:   linkedin.com/in/step-up-network-400868209

The project is co-funded by the Erasmus Plus programme of the European Commission of the European Union.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X