fbpx

Nyitott Pálya Extra – újabb pályázási lehetőség!

Színházi nevelési előadásokat, valamint drámaórákat hozunk létre. A színházi nevelési előadás egy többnyire 3 óra időtartamú interaktív előadás, amin egy diákközösség vesz részt. A színházi formában feldolgozott történet kapcsán egy kérdést, vagy témát vizsgálunk: az előadást játszó színész-drámatanárok és a diákok közösen játszanak, gondolkodnak. A diákok nem csak nézői az előadásnak, hanem jelenlétükkel, kérdéseikkel és gondolataikkal alakítják az eseményeket.

2017-ben 159 előadásunkon 4502, míg 2018-ban 144 előadással 4253 nézőhöz jutottunk el.

2019. május és június között a Nyitott Kör ismét lehetőséget biztosít diákközösségek számára, hogy térítésmentesen vegyenek részt az alábbi színházi nevelési előadásainkon.

 A fuvolás

Korosztály: 8-9. osztály

Téma, tartalom, leírás:

“Szia Kata!
Nem tudtuk, hogyan mondjuk el neked, de nem szeretnénk, ha velünk lógnál. Sokszor lehúzol minket, úgy érezzük visszatartasz. Unalmas veled lenni, zavar minket, hogy minket utánzol és rajtunk csüngsz. Reméltük, hogy veszed a jeleket és változtatsz, de unjuk a várakozást.

Üdv!
A Csajok!

Tökre nem kell várakozni, mert megváltoztam.
Kata”

(Részlet az előadásból)

Befolyással vagyunk a magunk és mások életére, kiszolgáltatjuk magunkat és másokat kiszolgáltatott helyzetbe hozunk. Megfelelünk elvárásoknak, elvárásaink vannak mások felé. Együtt mozgunk a tömeggel, alapvetésként fogadunk el szabályokat csak azért, mert a tömeg ereje ezt igazolja. Ezek közhelyek, de nagyrészt igaz állítások, előadásunk ezen folyamatok mögé szeretne benézni, megvizsgálni a hatásmechanizmusát a manipulációnak, a kiszolgáltatottságnak és alapvetően azt, hogy hogyan hatunk egymásra közvetlen vagy közvetett módon.
Nincsenek válaszaink, együtt szeretnénk gondolkozni, kutatni a résztvevőkkel.

Játsszák: Apatóczky Eszter, Bolgár Kata, Erdei Anett, Zsigmond Réka

Konzulens: Varga Norbert

Csatlakozó NAT tartalom: Az önismeret fejlesztése, valamint az autonóm gondolkodás és cselekvés iránti igény felkeltése, megerősítése, közösség és személyiség, erkölcsi személyiség, emberi társaság, társas kapcsolatok. Empátia, tolerancia, konfliktus- és kudarctűrő-képesség, egyéni képesség, egyéni érdek, közösségi érdek, egyéni cél, közösségi cél, elvárás, változás, változtatás.

Időtartam: 120-180 perc

Helyszín: iskolában

Résztvevők száma: egy osztály (max. 40 fő)

Félni vagy

Korosztály: 7-10. osztály

Téma, tartalom, leírás: Egy izolált gyermekközösség él távol a kisvárostól, ahol biztonságra, békére és nyugalomra leltek. A jól működő közösség szigorú szabályok szerint éli a mindennapjait, aminek legfontosabb célja, hogy védelmet nyújtson a tagjainak attól, amitől mindnyájan félnek. Egy nap azonban megkérdőjeleződik ez a jól működő rendszer és felmerül a kérdés: mit tehet egy közösség akkor, ha kiderül, hogy az identitását meghatározó ellensége nem létezik? Mi tart össze egy közösséget és hogyan tud ebbe illeszkedni az egyén? Mi történik, ha az egyéni döntés egy teljes közösséget meghatároz? Hogyan döntsünk jól? Ezekre a kérdésekre keressük a választ beszélgetésen, játékokon keresztül. A történet során a résztvevők a gyermekközösség tagjaiként alakíthatják az eseményeket, amely hozzájárul a kritikus gondolkodás kialakulásához és segít abban, hogy egy közösség tagjaként megismerjük az egyéni felelősségünk határait.

Játsszák: Benyhe Bernát, Berényi Sarolta, Hajdú Fanny, Pataki Angelika

Konzulens: Bakonyvári Krisztina

Szakértő: Bakonyvári András

Csatlakozó NAT tartalom: M. Night Shyamalann: A falu című filmjének különböző elemzési, értelmezési eljárásai, jelentés, olvasat, értékelés analógiaként használva. Kritikus gondolkodás. Közösség és egyén. Biztonság és félelem.

Időtartam: 120 perc

Helyszín: Budapest, fix hely, a diákok érkeznek hozzánk

Résztvevők száma: egy osztály (max. 40 fő)

A hű szolga

bábos színházi nevelési előadás

Korosztály: 1-4 osztályok számára

Téma, tartalom, leírás:
Minden évben megünnepeljük a Hűség napját. Ezen a napon ellátogatunk a Hűség Szobrához, és felelevenítjük a hű szolga történetét. Erre az ünnepségre várjuk a gyerekeket, akik találkozhatnak a királyfival és a királylánnyal, hogy együtt ünnepeljenek.
Az ünnepség során arra is keressük a választ, hogy a tetteinkért milyen jutalom, vagy büntetés jár, illetve tényleg igaz-e, hogy “jótett helyébe jót várj”.

Játsszák: Pálffy L. Péter, Benedek Fanni, Tolnai Eszter

Konzulens: Meszlényi-Bodnár Zoltán

Résztvevők száma: egy osztály (max. 25 fő)
Időtartam: 90 perc
Helyszín: Budapesten

 

A kérdőív kitöltéséhez és pályázáshoz kattintson ide!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X