fbpx

Diákközösségek támogató partnereit keressük

vegyel_reszt

„Az osztályom nagy része hátrányos helyzetű diákokból áll. […] Sok a zaklatott diák, kevés megoldási stratégiát ismernek, azokat is hibásan használják a legtöbb esetben. Jó lenne, ha megismerhetnének más típusú gondokat, és megoldási repertoárra tehetnének szert.” [*]

A fenti sorok egy hozzánk pályázó pedagógustól származnak, aki nagyon szeretné, ha diákjai eljuthatnának egy adott színházi nevelési előadásunkra. Ehhez viszont anyagi támogatásra van szükségük, amelyben talán ön tud segíteni.

A színházi nevelési előadások sajátossága, hogy egy történeten keresztül a közösség együtt vizsgál egy problémát, így hozzáférhetővé válnak az iskolában nehezen megközelíthető témák, mint a kiközösítés (bullying), szerelem–szexualitás–önazonosság, a hatalom szerepe és feladata, rendezetlen családi viszonyok. A folyamat végén a diákok maguk fogalmazzák meg a probléma tanulságait.

„Szeretném elérni azt, hogy egymás előtt is megnyíljanak, lássák, hogy másnak is lehet olyan gondja, mint nekik, merjenek kérdéseket feltenni, esetleg azokat meg is válaszolni egy szakember segítségével.”

A pedagógusok arról számolnak be, hogy a foglalkozások hatására a diákok nyíltabbá és együttműködőbbé válnak mind egyéni, mind közösségi szinten. A célunk, hogy olyan közösségekhez is eljuthassanak az ilyen típusú foglalkozások, ahol szükség van szembenézni a közösség problémáival, az erre irányuló szándék is megjelenik, de sem az iskola, sem a családok helyzete nem teszi ezt lehetővé.

 „Vidéki középiskola, hátrányos helyzetű diákokkal, ahova még soha nem jutott el ilyen program, pedig többször pályáztunk. […] úgy érezzük, hogy a lehetőségek köre erősen korlátozott a földrajzi és szociális okok miatt, pedig tehetséges tanulóink vannak. Nagyon fontosnak tartjuk az élményközpontú programok személyiségfejlesztő hatását.”

Olyan vállalatok és magánszemélyek jelentkezésére számítunk, akik felajánlásaikkal részben vagy egészben támogatni tudják a rászoruló osztályok utazási és részvételi költségeit. A 2015 novemberében kiírt Nyitott Bazár felhíváson 12 osztály jelezte, hogy a részvételhez támogatásra van szükségük. Az ő pártolóikat keressük.

A szükséges támogatás mértéke diákközösségenként eltérő, a különböző előadások költségvonzatai, valamint az egyes osztályok utazásának költségei miatt. Ahhoz, hogy mind a 12 közösség részt vehessen egy-egy színházi nevelési foglalkozáson, hozzávetőlegesen 1 millió forint összadományra van szükség.

Az adományozóknak köszönetünk kifejezésén túl a továbbiakat tudjuk ajánlani:

– a társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 7. § (1) bekezdés z) pontja szerinti adóalap-kedvezményt vehet igénybe – az adomány 20 százalékának megfelelő mértékben csökkentheti adóalapját;

– az adományról grafikailag kidolgozott pártolói jegyet állítunk ki, amelyet kifüggeszthet cége, szervezete irodájában;

– online felületeinken hírt adunk a támogatás tényéről.

Kérdéseiket és jelentkezésüket a kommunikacio@nyitottkor.hu e-mail címen várjuk.

[*] Idézetek az iskolák pályázataiból.

hnxds

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X