fbpx

Pörög a Kör – Túl a SZEDIFIN

Pörög a Kör

Túl a SZEDIFIN

 

SZEDIFI


2012. január 21-én, szombaton került megrendezésre a SZEDIFI- Szentendrei Diák Filmszemle. A Nyitott Kör Egyesület rendezvényének délelőtti programjának a P’Art Mozi adotthelyet. A szemlét Kádár Kristóf, Szentendre Város Ifjúsági Bizottságának tagja nyitotta meg, tolmácsolva Dr. Dietz Ferenc polgármester úr gondolatait, valamint a megnyitón beszédet mondott Merza Gábor, az Országos Diákfilmszemle elnöke is, mint a Szentendrei Diák Filmszemle „nagybácsija”.

A közönség, valamint a szakma képviselői 17 általános- és középiskolás diákok, valamint egyetemisták által készített kisfilmet tekinthetett meg. Nemcsak a korosztályok, a filmek stílusa is széles skálán m

ozgott. A nézők láthattak különböző technikával készült animációs filmeket, dokumentumfilmet, és kisjátékfilmek egész sorát.

 

Délután szakmai kurzusokat kínált a SZEDIFI az érdeklődőknek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban. A filmértésről és kritikaírásról előadást tartott Dr.habil Szíjártó Imre, az egri Eszterházy Károly Főiskola mozgóképkultúra- és médiaismeret tanszékének vezető tanára. A résztvevők minden a websorozatokat érintő kérdésükre választ kaphattak Horgas Ádám rendezőtől (Mab), valamint Dobay Ádám és Selmeczi Nóra forgatókönyvíróktól (Gimi). A délutáni programot egy kerekasztal beszélgetés zárta az ország különböző egyetemeinek film-, média-, fotó- és animáció szakos hallgatóival, ahol szó esett a felvételikről, az egyes egyetemek sajátosságairól, és tapasztalatokat cserélhettek a lehetőségekről. E mellett megnyitásra került a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban működő Diamix csoport fotóiból készült kiállítás is, és átadásra kerültek a rendezvényhez csatlakozó SZEDIFI filmnovella író pályázat nyerteseinek (Farkas Boróka, Iszály Boróka, Iszály Bíborka és Jancsó Dorottya, az Izbégi Általános Iskola5.Cosztályos tanulói) díjai.A szakmai zsűri (Bollók Csaba filmrendező; Tokodi Gábor operatőr; Szabó Attila dramaturg, a Nyitott Kör Egyesület tagja) a szemle fődíját Juhász Dániel Álompárbaj című filmjének ítélte oda, valamint a különleges látványvilágért különdíjjal jutalmazta Ribánszki András és Ternyik Máté CLOWN című alkotását.Gratulálunk az összes résztvevőnek és a díjazottaknak! 

A rendezvény megvalósulását a TÁMOP-3.2.3-09/2/KMR-2010-0008-as pályázata tette lehetővé. További támogatóink voltak: Metropolis Magazin, Mozinet.

 

 

X