fbpx

Részvételi színház a Gödör Klubban

Körülbelül 40 ember, egy fedett sátor a Gödör mellett, rengeteg szék és egyre fokozódó aktivitás.

Ez jellemezte a 2010. szeptember 26-án vasárnap este fél 6-tól 8-ig tartó Kötéltánc előadást a Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulat és a Gödör Klub kooperációjában.

Ez a Színházi Nevelési Előadás (TIE) a 14-15 éves diákok számára készült Szophoklész Antigonéja nyomán. Most mégis, rendhagyó módon a Nemes Nagy Ágnes Humán SZKI elsős Színészcsapatának tagjai voltak a résztvevők. Nagyszerű volt látni hogy ez a téma, a hatalom aktuálisan minden korosztályt érint és megérint. Egyszerre több generáció volt jelen és megesett, hogy még az utcáról is becsatlakozott valaki. Hirtelen mindenkit beszippantott ez a különös történet…kié a hatalom…jogosult-e Kreon a hatalomra…kinek van igaza…miért van igaza…milyen jogon tesz Antigoné…miért nem tesz Iszméné…kik vagyunk mi ebben a történetben…kinél az igazság… Különböző nézőpontok ütköztek percről percre.

Azt vizsgálgattuk, vajon milyen lehet a jó, ideálisan működő hatalom: voltak, akik a közös erőben hittek, és voltak, akiknél egyértelműen egy személy kezében összpontosult.

Számomra nagy kérdőjel, hogy valóban minden korszakában máshogy gondolja-e az ember. Amit a 19 éves gondolt, azt a 30 már megcáfolta, míg a 40 éves mondott egy harmadik verziót… Vagy pont ettől izgalmas, hogy mindenki kicsit máshogy látja, máshogy érzékeli a világot, ami körülveszi; a hatalmat , amiben él vagy birtokolja, figyeli vagy elszenvedi? Lázad vagy fél.

Azt hiszem, mindkét fél elégedett lehet, hisz a Gödör célja az volt, hogy az emberek figyelmét felkeltse, programot ajánljon a megoldásra. A Nyitott Kör számára pedig, hogy elgondolkodtasson, és tovább hirdesse a színházi nevelést, mint a részvételi színházak egyik létező és működő formáját.

Fekete Anikó

Bp., 2010. okt.10.

X